Goda rätter med löjrom

Något som är riktigt gott och riktigt lyxigt, det är löjrom. Visst, det kostar en del att köpa, men jag tycker att det är värt det. Om du inte vill satsa på äkta varan så går det så klart att ta den lite billigare stenbitsromen. Men allra godast är det ändå att köpa äkta löjrom!

Det som de flesta vet om, när man talar om rätter med löjrom, det är att göra en löjromstoast. Men det finns flera goda rätter till att göra. Jag ska ge er recept på en riktigt god rätt!

Blinier med löjrom, créme fraiche och rödlök

Blinier:

  • 2 ägg
  • 25g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 50 gram smör

Topping:

  • 2 burkar löjrom/sikrom
  • 1 burk crème fraiche
  • 1 röd lök
  • 1 knippe dill
  • 1 citron

Gör så här:

1. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ dem kallt.

2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37°C) och slå den över jästen. Rör i äggulor, bovetemjöl, vetemjöl och salt. Vispa till en jämn smet och låt den sedan jäsa i 40 minuter på en jämnt tempererad plats.

3. Blanda försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten. Hetta upp smör i en stekpanna och slå i lite av smeten. Använd antingen en liten stekpanna som är 10 centimeter, eller slå smet i en större stekpanna så att det blir lite större plättar, cirka 10,5 cm. Stek plättarna på båda sidor på mediumvärme. Låt blinierna svalna på ett galler. Använder du en större stekpanna låter du blinierna svalna och skär sedan ut lagom stora plättar med hjälp av en stansring eller plastburk, exempelvis en sån som det legat skalade kräftstjärtar i. Det som tas bort runt om mumsar man i sig. Observera att det tar tid att steka blinierna, så var ute minst en timme i förväg.

4. Finhacka rödlöken. Lägg ut blinierna på tallrikar och toppa med creme fraiche, hackad rödlök, rom och en dillkvist. Skär citronen till klyftor och lägg på tallriken så att gästerna själva kan pressa saften över förrätten.

25 Aug 2022