Hur man planterar en grönsaksträdgård

Om du vill ha de färskaste råvarorna som möjligt, överväg att plantera din egen trädgård – trots allt kan du inte komma närmare ditt köksbord än din egen bakgård.

Välj rätt plats

Välj en plats för trädgården som har gott om sol, gott om utrymme och närhet till din slang eller vattenkälla. Hitta ett plant område för att förhindra erosion.

Välj dina grönsaker

Bestäm vilka produkter som ska inkluderas baserat på ditt klimat, utrymme, smak och kompetensnivå. Nybörjare kanske vill överväga några av de lättare grödor att odla, som morötter, bönor, gurka, paprika och sallad.

Förbered jorden

Blanda kompost och naturliga gödningsmedel i din trädgård för att konditionera jorden för dina växter. Trädgårdsbutiker kan testa din jords surhetsgrad och rekommendera tillskott, eller så kan du helt enkelt köpa specialgjord jord i bulk.

Kontrollera planteringsdatum

Odlingsförhållanden och mognadscykler är olika beroende på växt och årstid, så du bör inte så alla frön samtidigt. Planteringsdatum finns på fröpaket. Se över de idealiska förhållandena för varje grönsak du vill plantera innan du skapar ett trädgårdsskötselschema.

Plantera fröna

Placera dina frön eller växter i jorden, följ anvisningarna för djup och avstånd noggrant.

Tillsätt vatten

Spraya försiktigt trädgården med vatten för att hålla jorden jämnt fuktig under hela växtsäsongen. Köp ett spraymunstycke för din slang så att du kan skapa en mild regnliknande dimma för din trädgård.

Håll borta ogräset

Mulching är det mest effektiva sättet att förhindra ogräs. Lägg till ett 2- till 4-tums tjockt lager av organisk kompost till din trädgård för att hindra ogräset från att gå om dina grödor. Om ogräs dyker upp i trädgården, ta tag i dem lågt på stjälkarna och rycka kraftigt, se till att dra ut hela roten.

Ge dina växter utrymme att växa

Kontrollera avståndsguiden på fröpaketen och se till att ta bort trånga plantor direkt.

Gödsla vid behov

Tillsätt jorden lätt för hand och tillsätt gödsel för att hålla den rik. Du kan köpa förberedd trädgårdsgödsel eller göra din egen av föremål som Epsom-salt, äggskal, vatten i akvariet och kökskompost.

Skörda vad du sår

Skörda grönsaker när de är unga och mindre- men plocka dem bara när du planerar att använda dem. Dra rotfrukter så snart de når ätbar storlek. Samla lövgrödor genom att skära dem till inom 2 tum från marken. Äntligen, njut av din skörd

2 Jun 2023